Klamit raitilla

Klamit raitilla

Kirja kertoo mielenkiintoisesti mm. kylätien ja sen lähiympäristön asutuksen vaiheista, taloista ja lapsuusmuistelmista raitin varrella. Kirja on julkaistu vuonna 2008.

Ote kirjan tekstistä - Suuri Rantatie - Maantie ja sen kulkijat

Tie - osa kylän elämää -
Klamilan kylä sijaitsee meren ja tien kohtauspaikassa, kuten muutkin Suuren Rantatien kylät Virolahdella. Asukkaat ovat aikoinaan asettuneet syvälle työntyvän meren lahden rannalle pienen joen lasku-uoman lähettyville rakentaen sinne talonsa ja raivaten kivisten harjanteiden lomaan pienet peltonsa. Osan elannosta antoi meri, osan kivinen maaperä. Aikanaan syntyi tie, joka kiemurteli yhden asutun lahdekkeen rannalta toiselle samanlaiselle. Matkustajat tulivat tietä pitkin, niin naapurikylien asukkaat, kuin kaukaisemmatkin kulkijat. Mäkien ja mutkien takee he ilmestyivät, tutut ja tuntemattomat - kauppiaat, virkamiehet, veronkantajat ja sotilaat. Usein tulijoista oli iloa ja hyötyä, mutta sota-aikoina tiellä kulkivat myös vitsausten tuojat.

Yhteydet ulkomaailmaan olivat kuitenkin aina olemassa ja leimasivat elämää voimakkaammin kuin Klamilaa syrjäisemmissä paikoissa. Voi olettaa, että kylän sijainti on muokannut myös sen asukkaiden ajatusmaailmaa...

Halutessasi näet sisällysluettelon täältä

Takaisin puotiin