Veli O. Klami – Rakentaja ja Viron ystävä

Veli O. Klami 1921 – 2018

Muistokirjoitus julkaistu Kymen Sanomissa ja Helsingin Sanomissa syyslokakuussa 2018.

Rakentaja ja Viron ystävä

Kun ihminen elää 96-vuotiaaksi, jälkimaailma ei useinkaan enää tunne hänen saavutuksistaan. Tämä pitää paikkansa vain osittain Suomen rakentajan ja Viron kulttuurin tukijan, rakennusneuvos Veli O. Klamin kohdalla. Hänen 1950-luvulla perustamansa rakennusliike, Oy Rakennuspartio elää ja toimii yhä edelleen perheyhtiönä. Virossa Klamia muistetaan Viron kulttuurin ystävänä.

Helsingissä 1.9.2018 kuollut Klami eli värikkään elämän; hän oli syntynyt Sippolassa 25.12.1921. Rakentajia on paljon, mutta harva heistä ystävystyy merkittävien säveltäjien, kapellimestarien, teatterinjohtajien, kirjailijoiden – tai tulevan presidentin kanssa. Klami rakasti Viroa. Jo Neuvostoliiton aikana hän rakensi lämpimät suhteet virolaisiin, ja vapaassa Virossa hän ylläpiti niitä loppuunsa saakka.

Veli O. Klami oli syntynyt Virolahden Klamilassa 1921, samassa itäisen Suomenlahden rannikkokylässä, josta aivan naapurista myös säveltäjä Uuno Klami oli kotoisin. Jo nuorena “Vello” kiersi Suomen paikkakuntia rakennusmestari-isänsä mukana tämän työmatkoilla. Alle kaksikymppisenä hän lähti sotaan ja siellä meni viisi vuotta.

Rakennusmestarin poika perusti 1950-luvulla oman rakennusliikkeen. Sen ensimmäinen urakka oli Virolahden kirkolla uuden kellotapulin rakentaminen tulipalossa tuhoutuneen vanhan tilalle 1958. Saman kellotapulin kellot soivat nyt Klamin siunaustilaisuudessa.

Pieni perheyritys laajensi toimintaansa vähitellen Haminan seudulta koko Kymenlaaksoon. Sitten Helsinkiin ja myöhemmin osin ulkomaillekin, siellä myösSuomen lähetystörakennuksien korjaamiseen.Villa Lanten korjaus Roomassa on yksi esimerkki firman töistä.

Klami toimi yrityksessään 92-vuotiaaksi asti, vaikka johtamisvastuut olivatkin siirtyneet jo pojille. Klami kertoi 90-vuotiaana antaneensa vuosille sen verran myöten, että “tulen päivittäin töihin vasta kymmeneksi ja lähden pois kolmelta”.

Veli O. Klami oli pitkäaikainen Viron ystävä; matkat Viroon alkoivat jo 1960-luvulla. Ystäväpiirin laajennuttua hän ryhtyi tukemaan virolaisia taiteilijoita, etenkin säveltäjiä, orkesterinjohtajia ja laulajia. Seppo Heikinheimo soitti kerran Klamille ja pyysi tätä majoittamaan kotiinsa Pitäjänmäen Partiotielle joksikin aikaa virolaisen ”kodittoman” kirjailijan. Tämä kirjailija oli Lennart Meri. Ystävyys säilyi ja syventyi vielä senkin jälkeen, kun Merestä tuli Viron presidentti.

Muita tunnettuja Klamin ystäviä olivat Estonia-teatterin johtaja Arne Mikk ja säveltäjä Eri Klas ja kapellimestari NeemeJärvi. Klami järjesti virolaisten taiteilijoiden kuljetuksia ja majoitukset, usein omassa kodissaan. Presidentti Meri myönsi Klamille 2002 Maarjamaan ritarikunnan III luokan ristin.  

Tulevan vaimonsa Kiira Kikerpuun toiseen avioliittoonsa Klami löysi Estonia-teatterin henkilökunnan kahvilasta, Kikerpuu lauloi Estonian kuorossa.

Perhe ja suku ja juuret Virolahden Klamilassa olivat hänelle rakkaat. Hän oli itseoikeutettu Klami-suvun päämies, suvun patriarkka; mies, jonka ominaisuuksia olivatahkeruus, ystävällisyys ja huumorintaju.

Jyrki Haikonen

Kirjoittaja on Klamin ystävä ja Klami-suvun sukuneuvoston pitkäaikainen jäsen.