Netti on sukututkijan aarrekartta

Marko Haikonen

Sukututkimusta osa 2:
Netti on sukututkijan aarrekartta

Kirjoitin syyskuussa 2016 dna-sukututkimuksesta perinteisen sukututkimuksen apuna. Lupasin silloin jatkaa aiheesta uudessa blogissa. Tällä kertaa käsittelen sellaisia internetistä löytyviä palveluja, joista on apua sukututkimuksessa.

Sukututkimus perustuu kirjallisiin lähteisiin, joista tärkeimmät ovat kirkonkirjat. Niistä vanhimmat ovat peräisin 1630-luvulta. Sukututkijan kannalta tärkeimmät kirkonkirjat ovat historiakirjat ja rippikirjat. Historiakirjoista löytyvät tiedot syntyneistä ja kastetuista, vihityistä sekä kuolleista ja haudatuista. Rippikirjoissa on kerrottu seurakuntien jäsenet perheittäin ja niissä on seurattu mm. ehtoollisilla käyntejä, kristinopin osaamista ja lukutaitoa. Tutkimuksen kannalta tärkeää on, että tiedot on lajiteltu kylittäin ja taloittain.

Kirkonkirjoista saatava tieto ei rajoitu vain nykyisiin suomalaisiin seurakuntiin, vaan tiedot löytyvät myös esimerkiksi luovutetun Karjalan ja Petsamon alueesta.

Aikaisemmin sukututkijan on pitänyt mennä erilaisiin arkistoihin (mm. maakunta-arkistot) voidakseen löytää kirjallista tietoa suvustaan. Nykyisin suurin osa näistä tiedoista löytyy tietokoneen ja internetin avulla, sillä kirkonkirjat on digitoitu niiden alusta 1860-luvulle, osin 1910-luvulle asti.

Digiarkistosta Hiskiin

Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys (SSHY) aloitti kirkonkirjojen digikuvaamisen vuonna 2004. Yhdistyksen Digiarkistossa on kuvattuna noin 500 seurakunnan kirkonkirjoja aukeamittain. Palvelussa ei ole nimihakua, vaan hakeminen tapahtuu seurakunnan ja ajankohdan perusteella. Yli 125 vuotta vanha aineisto on vapaassa käytössä yhdistyksen verkkosivulla – 100-125 vuotta vanha aineisto on tarkoitettu yhdistyksen jäsenille.

Kirkkohallitus on antanut suosituksen, jonka mukaan sukututkijoita ei pitäisi päästää tutkimaan alle 100 vuotta nuorempia kirkonkirjoja. Näitä tietoja voi pyytää seurakunnasta, mutta tilaus luonnollisesti maksaa ja tietojen saamiseen menee yleensä kuukausia.

Tietojen hakemiseen olen itse käyttänyt eniten Suomen Sukututkimusseuran ylläpitämään Hiski-hakuohjelmaa. Hiskin avulla voi tehdä hakuja kirkonkirjoista lapsen, äidin, isän ja kummin nimellä sekä kylän tai talon nimellä. Hakutuloksissa on linkki SSHY:n Digiarkistoon, josta pääsee etsimään tietoa alkuperäisen kirkonkirjan sivulta. Ennen hakua käyttäjän on valittava seurakunta tai seurakunnat, joiden kirkonkirjoista hän haluaa henkilöä etsiä.

Hiskin vanhimmat tiedot eivät perustu alkuperäisiin kirkonkirjoihin, vaan niin kutsuttuihin mustiin kirjoihin. Suomen Sukututkimusseuran toimesta mustiin kirjoihin kopioitiin 1920-1940-luvulla nykyaikaisella käsialalla Suomen evankelisluterilaisen kirkon seurakuntien vanhimpien historiakirjojen tietoja 1800-luvun puoliväliin asti. Tämän takia hakutuloksissa voi olla kopioinnissa syntyneitä virheitä.

Hiskistä voi hakea myös sodan jälkeen luovutetun seurakuntien kirkonkirjojen tietoja. Karjala-tietokantasäätiön luovutettua aluetta koskevia tietoja voi lisäksi hakea Katiha-verkkopalvelusta.

Sormi suussa Facebookin ryhmiin

Kansallisarkistossa (entinen Arkistolaitos) on valtava määrä sukututkijaa kiinnostavaa tietoa. Laitoksella on verkossa useista hakupalveluista koostuva Digitaaliarkisto, joiden käyttäminen vaatii jonkin veran opiskelua. Tiedon etsiminen kannattaakin aloittaa arkiston Portti-sivustolta tai Ensi kertaa arkistossa -sivulta.

Suomen Sukututkimusseuran ja Suomen Sukuhistoriallisen Yhdistyksen sivuilta löytyy kirkonkirjojen lisäksi paljon muutakin sukututkijaa kiinnostavaa. Sukututkimusseura järjestää myös sukututkimuskoulutusta.

Kun sukututkijan sormi menee suuhun, on aika suunnistaa Facebookin sukututkimusryhmiin. Ryhmiä voi etsiä hakusanalla ”sukututkimus”. Sukututkimusseuran ja SSHY:n ryhmien lisäksi kannattaa liittyä ainakin Harrastuksena sukututkimus -ryhmään. Näissä ryhmissä pätee sama viisaus kuin elämässä yleensäkin: se joka uskaltaa kysyä, voi saada vastauksen.

 

Lisätietoja:

Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys (SSHY)
Suomen Sukututkimusseura
Hiski-hakuohjelma
Karjala-tietokanta
Kansallisarkiston Portti-sivusto
Kansallisarkiston hakuopas
Kansallisarkiston Digitaaliarkisto

 

Eerikin Martan Jyrkin Marko

 

 

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Netti on sukututkijan aarrekartta

  1. Kiitos Marko selventävistä oppaista, joita olen itsekin ahkerasti käyttänyt. Minua kiinnostaa, missä laivoissa isoäitini isä Johan Klami on aikanaan seilannut ja missä hä suoritti kapteenin tutkintosa-terv. Jorma

Jätä kommentti