Klamilassa Kuhisee vol. 4

Suvi Pousi

Klamilassa Kuhisee vol. 4

Kenen joukoissa seisot?

Minusta tuntuu, että Klamilassa ei ole kuhissut aikoihin. Viime kesä oli ja meni, ilman suurempaa kuhinaa. Oli Fish & Soul ja Silakkamarkkinat, mutta nekin menivät omalla tutulla painollaan. Aurinko paistoi ja meri liplatti rauhallisesti. Sama oli tämän talven Joulumarkkinoillakin. Sekin menee jo omalla rutiinillaan, joten elo on tässä pienessä kylässä ihanan seesteistä ja rauhallista. Huurteiset Uimarit pulikoi avannossa, lauantain ehtookellot kaikuvat kylänraitilla, kaukaisuudessa koira haukkuu tarhassaan, kuu loistaa täytenä mollukkana taivaalla. On rauhallista. Ihanaa.

Tässä eräänä päivänä mietin, että miksi näin? Miksi tämä viriili kylä on vaipunut uneen. Mitä oikein odotamme? Mieleeni juolahti sanonta: ”Tyyntä myrskyn edellä”. Kyllä. Myrsky on edessäpäin. Olisihan minun se pitänyt muistaa entisenä Klamilalaisena. On Kunnallisvaalien aika.

Kunnallisvaalit. Aika ja aihe Klamilassa, joka repii perheet rikki, leiskauttaa naapurivihan, yhteinen kylähenki jakautuu omiin leireihinsä poliittisten aatteiden takia. Alkaa oman kylän ”sisällissota” jolloin vanhatkin kaunat revitään esiin. Esi-isiesi poliittinen vakaumus kaivetaan vuosisatojen takaa. Muistetaan mitä siskon kummin kaimasi oli sanonut v. 1985 Osuuskaupan pihalla. Oletko työläinen vai maanviljelijä, kenen joukoissa seisot? Never forget.

Astuessasi Pentin Baariin, tuonne politiikan mekkaan kahville tiedät, kenen joukoissa pitäisi seisoa. Tai no, sanotaanko näin, että et ikinä seiso oikeassa joukossa. On se aika, kun kuulee lausahduksia: ”Nuo on just noita Kepulaisten puhetta”, ”Mitä tuo Kokkari täällä tekee, painuisi takasin kaupunkiin”, ”Voi luoja noita Persuja”, ”Viherpiipertäjät haluaa pelastaa maailman”, ”Demarit ja niiden työlaisaate, duunarit”. Eikä hätää, ei haittaa vaikka et olisi mitenkään kiinnostunut politiikasta, puolueeton ja sitoutumaton. Olet leimautunut jo. Esi-isien, ammattisi tai asuinpaikkasi takia. Veressä se kulkee. Tai jos sinua ei tunneta kylällä, kyllä jo pelkästä ulkonäöstäsi saadaan selville, kenen joukoissa seisot. Klamilalaista ei huijata.

Älä missään tapauksessa ala väittelyyn Klamilalaisen kanssa politiikasta. Häviät. Kannattaa vaan nyökytellä ja olla samaa mieltä, vaikka mielessäsi olisit täysin eri mieltä. Nyökyttelemällä pidät sovun yllä. Yhtenä päivänä nyökyttelet Keskustalaisen kanssa, toisen hetkenä Perussuomalaisen kanssa. Kyllä, näin asia vaan on. Näin selviät vähimmällä itkulla ja hammastenkiristelyllä. Ei tarvitse mieltänsä pahoittaa.

Kampanjointi kiihtyy mitä lähemmäs vaalit tulevat. Huomautukset, piikittelyt ja arvostelut kovenevat. Spekuloidaan ehdokaslistoja, kritisoidaan puolueita, kirotaan vaalilupauksia. Ja jos itse olisi astuttu ehdolle, niin osattaisiin tehdä kaikki paremmin. Vaalipaikan kahvikin on varmaan Kulta Katriinaa, eikä Presidenttiä.

Äänestyspäivän lähestyessä alkaa kylällä tunnelma olla sellainen, kuin olisi oikeasti syttymässä sisällissota. Mykkäkouluja. Ystävät eivät enää morjestele toisilleen. Avioeroja harkitaan. Kytevää vihaa. Pelkoa. Hämmennystä.

Vaalipäivänä tunnelma on kihisevä. Äänestyspaikkojen auettua äänestäjät valuvat uurnille hiljalleen. Arvokkaasti. Hiljaisuudessa. Sydän tykyttäen numerot raapustetaan äänestyslipukkeeseen ja illalla jännitetään oman ehdokkaan puolesta, kuka missäkin. Toiset vaalivalvojaisissa, toiset kotisohvalla.

 

Tulosten julkistettua luulisi, että pinnan alla kytevä tunnelma leimahtaisi, koska vaaleissa kaikki ei vaan voi voittaa. On häviäjiä ja on voittajia. On ääniharavia ja on peesaajia. Mutta ei, ei tällä kylällä. Kyläläiset valuvat seuraavana aamuna Pentin Baariin lukemaan lehtiä ja mutustelemaan vaalituloksia. Oman kylän ehdokkaiden läpimenosta ollaan pyytteettömästi onnellisia, puoluerajoista huolimatta. Vihat ja kaunat on unohdettu. Taas neljäksi vuodeksi.

Elämä jatkuu. Kylällä on taas rauha maassa.

 

-Suvi

vaalilipuke

Yksi kommentti artikkeliin ”Klamilassa Kuhisee vol. 4

  1. Nyt en tunnista tapahtumia yhtään. Voihan olla, etten ole ollut paikalla, kun on kuhissut. Pieneen, normaaliinPenan baariin luonnostaan kuuluvaan läpän heittoon olen ohimennessäni osallistunut. Pitää vissiin parkkeerautua oikeisiin asemiin.
    Olisihan se hienoa, jos kyläläiset aktivoituisivat toimintaan yhteisten asioitten hoitamiseksi ja asettuisivat ehdolle. Tai antaisivat hyviä vinkkejä meille, jotka jo olemme uskaltautuneet ehdolle.
    Kiitos, Suvi, räväkästä ulostulosta!

Jätä kommentti