Muuttolinnut tulivat taas Klamilaan

Tuovi Sivonen pieni

Tuovi Sivonen

Muuttolinnut tulivat taas Klamilaan

Kevät tuo muuttolinnut tullessaan. Lajista riippuen ne tulevat, toiset varhain keväällä, toiset vasta kesän kynnyksellä. Olemme keväisin tottuneet tarkastelemaan tutun lorun mukaan kiuruja, peipposia ja vihdoin pääskysiä ja mittaamaan niiden avulla kesän lähestymistä.

Kun itse olen talven jälkeen pistäytynyt ensimmäisen kerran kylätuvalle tai tavannut tuttuja kyläläisiä Ronkulinmäellä, olen usein saanut vastaani iloisen tervehdyksen: ”Kas, muuttolinnut ovat tulleet!” Muuttolintujahan me kesäasukkaat olemme kylän asukkaiden silmissä. Syksyllä pakenemme lähestyvää talvea – jos nyt ei lämmön niin ainakin kaupungin valojen turviin. Kevään korvalla palaamme, ja meilläkin on aikataulumme kuten linnuilla. Oma rotunsa ovat ne, jotka talvellakin pistäytyvät tekemään lumityöt ja tarkastamaan mökin nurkat. Sitten olemme me muut, jotka ilmestymme kukin oman tilanteemme mukaan huhti- toukokuun aikana.

Me tulimme tänä vuonna pääsiäisenä kuten usein ennenkin. Lammasaterian ohella tuli raivattua perheen nuoriso-osaston avulla talvimyrskyn kaatama omenapuu. Se on nyt isännän pilkkomana suurena halkoläjänä vajan takana. Siellä oli ennestään pinottuna toinen omenapuu, jonka kaatoi naapurin koivu, jonka taas kaatoi syysmyrsky. Olen muutamana syksynä huokaillut ja valitellut liian suuren omenasadon uuvuttamana, mutta nyt pihanurmikko näyttää oudon tyhjälle. Saa nähdä kuinka kauan jäljellä olevat punaiset kanelit jaksavat sinnitellä. Ne ovat olleet olemassa niin kauan kuin muistan.

Tänä iltana istun kuitenkin tietokoneeni ääressä kaupungissa. Iltapäivä kului sukuneuvoston kokouksessa suvun patriarkan Vellon ja hänen puolisonsa Kiiran kodissa Pitäjänmäellä Kiiran tarjouksista nauttien. Puhe pulppusi kuten aina, kun enemmän kuin yksi Klami on paikalla – tosin kesäillan hämärässä meidän puutarhassamme Kujanmäen mutkassa riittää yksi Klami saamaan aikaan pulputuksen, kun keskustelen kukkieni kanssa ja kannustan niitä kukoistamaan.

Asioita kokouksessa oli paljon. Piti käydä läpi kesätapahtuman ohjelmaa, tehtävälistaa ja arpajaisvoittoja. Säiden herralle lähetettiin erityistilaus heinäkuun neljännen päivän varalle. Ehkäpä häneltä riittää lämpöä ja aurinkoa sekä kansallispäiväänsä viettävälle Yhdysvalloille että pienen Suomen pieneen kaakkoiseen kolkkaan. Toinen iso asia oli ensi vuoden kalenterin kuvien arviointi ja valinta. ”Sporttiallakaksi” nimetty ajanmittaaja on hahmottumassa syksyyn mennessä valmiiksi. Toivottavasti se löytää tiensä suvun jäsenten koteihin kuten edellinenkin kalenteri. Muitakin suunnitelmia on meneillään, mutta niistä enemmän aikanaan, kun ne tulevat ajankohtaisiksi.

En ole vielä nähnyt pääskysen leijuvan Klamilassa kotipihani yllä. Toukokuun alkupäivinä äänimaailmamme täyttyi Kujansuun pihassa pörisevien traktorien ja muiden moottooriajoneuvojen lisäksi lähinnä peipposten liverryksestä. Pieniä huomautuksia esittivät myös erilaiset tiaiset ja rastaat, jotka taitavat olla jo aika pitkällä pesätouhuissaan. Kesän mittaan sitten ympärillämme kuhisevat sekä kylän paikkalinnut että kesäasukaspiipittäjät. Ja vaikka asumme kylän keskellä, näemme myös sekä maalle poikkeavia rantamökkien kaksijalkaisia haltijoita että meren yllä liiteleviä siivekkäitä.

Toivottavasti tavataan Tanelinkulmalla!

Aapelin Oivan Tuuti

7 kommenttia artikkeliin ”Muuttolinnut tulivat taas Klamilaan

  1. Kiitos vinkeiste4! Kokemusta ke4sitf6iste4 on mttuei te4ste4 alueesta, koitan silti katsella Je4rjeste4ttekf6 kursseja viele4 tulevaisuudessa, jos vaikka pe4e4sisi sinne asti ke4yme4e4n? Parin tunnin ajomatka on, mutta olisi todellakin sen arvoista!

  2. Pascal S. dit :Bonjour,Je viens par la présente vous faire un bref compte rendu de notre croisière à bord du Costa Serena du 11 au 18 Juin 2011.Tout c’est très bien passé et nous avons été enchanté.Nous vous remercions pour vos prestations et nous vous recontacterons pour une prochaine croisière.Soyez assurer que nous de manquerons pas de faire éloge de votre agence autour de nous.Encore merci et à très bientôt.CordialementPascal

Jätä kommentti